Πλαστική αυτιών – Ωτοπλαστική

Πλαστική αυτιών – Ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική, είναι μια αισθητική επέμβαση που βελτιώνει την εμφάνιση των αυτιών ενός ασθενή. Παρόλο που η ωτοπλαστική δεν επηρεάζει την ακοή, μπορεί να βοηθήσει ψυχολογικά οποιονδήποτε αντιμετωπίζει προβλήματα με το μέγεθος των αυτιών του, έχει υποστεί κάποιον σοβαρό τραυματισμό στα αυτιά ή απλά θέλει να βελτιώσει την εμφάνισή του.
Η ωτοπλαστική δίνει λύση σε δύο δυσμορφίες: στα προεξέχοντα (πεταχτά) και στα μεγάλα αυτιά.

Τι μπορεί να διορθώσει η ωτοπλαστική;

Με την επέμβαση ωτοπλαστικής, μπορούν να διορθωθούν αρκετές αισθητικές ανωμαλίες των αυτιών, όπως:
1. Μεγάλα ή προεξέχοντα αυτιά
2. Lop ear (η κορυφή του αυτιού διπλώνει προς τα κάτω ή προς τα μέσα)
3. Cupped ear (μικρό αυτί)
4. Shell ear (no outer curve in the cartilage)
5. Μεγάλοι, τραβηγμένοι ή σκισμένοι λοβοί του αυτιού
6. Λοβοί με ρυτίδες

Επίσης, ο γιατρός μας δημιουργεί εκ νέου αυτιά, για ασθενείς που δεν έχουν λόγω τραυματισμού ή άλλων αιτιών.


Θεωρείστε κατάλληλος / ή υποψήφιος/α για ωτοπλαστική όταν:

1) Θέλετε να βελτιώσετε την εμφάνιση των αυτιών σας
2) Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών, όμως μπορεί να ωφελήσει άτομα όλων των ηλικιών.
3) Είστε γενικά υγιείς.
4) Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.


Πώς γίνεται η ωτοπλαστική;

Η ωτοπλαστική, γίνεται με τοπική αναισθησία και ξεκινάει με μια μικρή τομή, που γίνεται στη φυσιολογική πτυχή πίσω από το αυτί. Ύστερα διαμορφώνεται το νέο σχήμα του χόνδρου για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αφού αλλάξει το σχήμα του χόνδρου, χρησιμοποιούνται ράμματα για να κλείσουν οι τομές και τοποθετείται ένας επίδεσμος γύρω από το κεφάλι για να εξασφαλίσει τη σωστή θέση των αυτιών. Για να επιτύχουμε καλύτερη ισορροπία, μπορεί η επέμβαση να γίνει και στα δύο αυτιά ακόμα και εάν το πρόβλημα βρίσκεται μόνο σε ένα από αυτά.


Πώς είναι η ανάρρωση από την ωτοπλαστική;

Οι ασθενείς όλων των ηλικιών επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους μέσα σε λίγες ώρες, όμως μπορεί να αισθάνονται πόνο για μερικές ημέρες. Ίσως χρειαστούν παυσίπονα.
Η ωτοπλαστική δίνει λύση σε δύο δυσμορφίες: στα προεξέχοντα αυτιά και στα μεγάλα αυτιά.

Μερικές ημέρες μετά την ωτοπλαστική, οι επίδεσμοι γύρω από το κεφάλι αντικαθίστανται με γάζες στα αυτιά που αφαιρούνται σε 1 εβδομάδα. Τα ράμματα αφαιρούνται επίσης μέσα σε 1 εβδομάδα. Για τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, οι ασθενείς θα πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα και όχι πλάγια.

Μετά από 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση, τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο και οι ενήλικες μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να ανακτήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αφού επουλωθούν πλήρως οι τομές στα αυτιά, θα υπάρχει μια μικρή ουλή στο πίσω μέρος των αυτιών. Ωστόσο, λόγω της θέσης των ουλών δεν θα διακρίνονται σχεδόν καθόλου και με τον καιρό θα φαίνονται όλο και λιγότερο.


Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ωτοπλαστικής;

Σε ένα μικρό ποσοστό των ασθενών μπορεί να αναπτυχθεί ένας θρόμβος στο αυτί. Ο θρόμβος αυτός γενικά διαλύεται από μόνος του ή μπορεί να διαλυθεί με μια βελόνα. Άλλος πιθανός κίνδυνος είναι η μόλυνση του χόνδρου, κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ουλώδους ιστού. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, ίσως όμως απαιτηθεί χειρουργική αποκατάσταση.