Ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική, είναι μία από τις συχνότερες χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα. Μπορεί να διορθώσει το σχήμα, να μειώσει ή και να αυξήσει το μέγεθος της μύτης, προκειμένου να πετύχει την αρμονία του προσώπου. Μπορεί ακόμα να διορθώσει μια ανωμαλία εκ γενετής ή κάποια κάκωση της μύτης, όπως το σπάσιμο. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι με την εμφάνιση της μύτης τους και ψάχνουν για κάποια μέθοδο που θα διορθώσει τυχόν ανωμαλίες και θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ρινοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λειτουργικούς. Ο συνδυασμός της αναδιαμόρφωσης της μύτης με την πλαστική διαφράγματος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ορισμένα αναπνευστικά προβλήματα, όπως αυτά που δημιουργούνται από ένα παρεκκλίνον (στραβό) διάφραγμα.
Η επέμβαση της ρινοπλαστικής γίνεται ώστε να επαναφέρουμε το σχήμα της μύτης σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο, βελτιώνοντας τη συνολική εμφάνιση του προσώπου. Η μη αισθητικά αποδεκτή εμφάνιση της μύτης μπορεί να είναι εκ γενετής πρόβλημα, είτε να προήλθε μετά από τραυματισμό ή ασθένεια, είτε μετά από κάποιου τύπου χειρουργική επέμβαση στην περιοχή αυτή. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ένα πιο ελκυστικό σχήμα της μύτης, που ακολουθεί περισσότερο τις αισθητικές αναλογίες του προσώπου.

Κατόπιν προσεκτικής εξέτασης του δέρματος και του σκελετού της μύτης, υπάρχει ο χειρουργός θα εξηγήσει τις ρεαλιστικές προσδοκίες που μπορεί να έχει ο ασθενής με μια τέτοιου είδους επέμβαση. Συχνά, εάν υπάρχει κάποια ανωμαλία στους χόνδρους της μύτης που δυσκολεύουν την αναπνοή του ασθενούς, αυτό μπορεί να διορθωθεί κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, είτε με τη χρήση γενικής αναισθησίας.
Υπό την φροντίδα ενός ικανού και έμπειρου χειρουργού, η ρινοπλαστική μπορεί να μεταμορφώσει την εμφάνιση του προσώπου, διατηρώντας παράλληλα τον ατομικό χαρακτήρα του ασθενή, με εκπληκτικά αποτελέσματα που μπορούν να βελτιώσουν την συναισθηματική, φυσική και ολική ευεξία του ασθενή. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι πλήρως ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής.

Κλασική Ρινοπλαστική
Οι τομές γίνονται μέσα στα ρουθούνια. Το οστά της μύτης, οι χόνδροι και οι μαλακοί ιστοί επαναδιαμορφώνονται μέσω αυτών των τομών, για να βελτιωθεί η εξωτερική εμφάνιση.

Ανοικτή Ρινοπλαστική
Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται συχνά σε δύσκολες, υπερμεγέθεις μύτες ή επανεπεμβάσεις στην περιοχή της μύτης. Περιλαμβάνει μία εξωτερική τομή στο δέρμα της μύτης στην περιοχή μεταξύ του άνω χείλους του στόματος και της κορυφής της μύτης, η οποία είναι ελάχιστα ορατή μετά την συρραφή της.

Πλαστική του ακρορινίου
Εάν μονάχα το ακρορίνιο είναι μη αισθητικά αποδεκτό, αυτό μπορεί να διορθωθεί είτε με τη μέθοδο της κλασικής ρινοπλαστικής, είτε με ανοικτή ρινοπλαστική. 
Μεγάλα ρουθούνια μπορούν να σμικρυνθούν σε αισθητικά αποδεκτά όρια, με τη χρήση πολύ μικρών τομών στα πλάγια των ρουθουνιών. 
Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής αποδεσμεύεται από το νοσοκομείο έχοντας νάρθηκα στην περιοχή της μύτης. Εντός της μύτης τοποθετούνται γάζες, οι οποίες παραμένουν στη θέση τους για 48 ώρες, ενώ ο νάρθηκας αφαιρείται μετά από 7 με 10 ημέρες. Η πλειονότητα του πρηξίματος και των εκχυμώσεων υποχωρούν σταδιακά σε διάστημα 2 έως 4 εβδομάδων.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες μετά από 3 περίπου ημέρες. Τα εξωτερικά ράμματα (εάν υπάρχουν) αφαιρούνται σε 5 με 7 ημέρες. Το 60% περίπου του αισθητικού αποτελέσματος είναι εμφανές μετά από 3 μήνες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα το δείτε σε 12 με 14 μήνες.

Παροδική αιμορραγία και ελάττωση της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα του συγκεκριμένου χειρουργείου, προβλήματα όμως που συνήθως δεν διαρκούν πολύ. Το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής είναι μόνιμο και τυχόν υπολειπόμενες ανωμαλίες μπορούν να διορθωθούν με πολύ μικρότερης εκτάσης χειρουργείο, υπό τοπική νάρκωση.

Τι μπορεί να πετύχει η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι η τέλεια επέμβαση για να πετύχει κανείς τα ακόλουθα:

1. Ισορροπία του μεγέθους της μύτης με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου
2. Τροποποίηση του εύρους της ράχης της μύτης
3. Βελτίωση του προφίλ της μύτης, συμπεριλαμβάνοντας την αφαίρεση humps or depressions
4. Διόρθωση του περιγράμματος της άκρης της μύτης
5. Αλλαγή της γωνίας μεταξύ της μύτης και του στόματος
6. Αραίωση και αναδιαμόρφωση των ρουθουνιών
7. Διόρθωση ασυμμετρίας ή απόκλισης

Η επέμβαση είναι απόλυτα προσαρμοσμένη για να βοηθήσει τον κάθε ασθενή να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα συζητηθεί με το γιατρό πρίν από την επέμβαση, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ του ασθενή και του γιατρού για το πλέον ακριβές αποτέλεσμα.

Θεωρείστε κατάλληλος / ή υποψήφιος/α για ρινοπλαστική όταν:

1) Είστε τουλάχιστον 15 χρονών
2) Έχετε φτάσει στο τέλος της ανάπτυξης του προσώπου σας
3) Είστε γενικά υγιείς
4) Δεν καπνίζετε
5) Σκέφτεστε να κάνετε ρινοπλαστική για προσωπικούς λόγους και όχι επειδή κάποιος άλλος σας πιέζει να το κάνετε
6) Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για την επέμβαση

Κατά τη συνάντησή σας με το γιατρό, θα συζητήσετε περαιτέρω εάν η ρινοπλαστική είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς, ύστερα από μια εκτενή αξιολόγηση της δομής της μύτης, του ιατρικού ιστορικού και της συνολικής υγείας σας.

Τι χρειάζεται να κάνετε πριν την ρινοπλαστική;

Πριν από τη χειρουργική σας επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός θα σας δώσει ακριβείς οδηγίες για να εξασφαλίσει την ασφάλεια την ημέρα της επέμβασης. Προσπαθήστε να ελαττώσετε ή και να διακόψετε το κάπνισμα πριν από την επέμβαση. Επίσης μην καταναλώσετε τρόφιμα ή ποτά, μετά το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας της χειρουργικής σας επέμβασης.
Είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το γιατρό για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ακολουθείτε, καθώς ίσως να πρέπει να διακόψετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων πριν από την επέμβαση.