Γυναικομαστία / Διόρθωση ανδρικού μαστού

Γυναικομαστία / Διόρθωση ανδρικού μαστού

Ο φυσιολογικός μαστός στον άνδρα χαρακτηρίζεται κυρίως από τη μυική ανάπτυξη και το λιπώδη ιστό, ενώ ο αδένας είναι υποπλαστικός, σε αντίθεση με τις γυναίκες.

Η υπερπλασία του ανδρικού μαστού (γνωστή και ως γυναικομαστία) μπορεί να οφείλεται σε επιπλέον ανάπτυξη και διόγκωση του αδένα πίσω από τη θηλή ή υπερβολική εναπόθεση λίπους στην περιοχή. Συνήθως εμφανίζεται κατά την εφηβεία στους νεαρούς άνδρες και η εικόνα επιδεινώνεται σε υπέρβαρα άτομα.

Η επέμβαση αποσκοπεί στη μείωση του μεγέθους του στήθους ανδρών που έχουν μεγαλύτερη του φυσιολογικού ή υπερβολική ανάπτυξη. Μπορεί να γίνει κοντά στο πέρας της εφηβείας ή σε μεταγενέστερη φάση.

Ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος εφαρμόζονται κατάλληλες τεχνικές λιποαναρρόφησης ή και εκτομής του αδένα εσωτερικά και σμίκρυνση της θηλής, εφόσον απαιτείται. Η διαδικασία μπορεί να γίνει υπό περιοχική ή γενική αναισθησία και συνήθως δεν απαιτείται νοσηλεία πέραν του 24ώρου.

Η επιστροφή στην εργασία γίνεται άμεσα σε 3-4 μέρες, αποφεύγοντας όμως την έντονη άσκηση. Συνήθως απαιτείται η χρήση ελαστικού επίδεσης για μερικές εβδομάδες, ενώ τα σημάδια είναι συνήθως ανεπαίσθητα στην περιοχή των θηλών. Ο άνδρας αποκτά άμεσα επίπεδο στήθος με διακριτικές θηλές που δεν προεξέχουν.